Graan

Geregeld valt een cursist bijna van zijn stoel als ze hoort dat ik mijn rubuuste ponies graan voer.

 

Graan is een mooie aanvulling op een paardendieet. Als je dit met mate doet en ook nog weet hoe je het voert, kan dit prima in mijn ogen.

 

Zelf voer ik graag haver, zwarte haver om precies te zijn. Haver, wij mensen eten dit zelf ook nogal eens in de vorm van havermout, bevat een mooi scala aan inhoudsstoffen die moeilijk op een andere manier te verkrijgen zijn. Naast haver voer ik ook gerst.

 

Ik vind het jammer dat de paardenpolitie granen verbied bij recreatie paarden. Bij sportpaarden mag het dan wel, maar ponies die sober gehouden worden, mogen het niet. Zo bevat haver koper. Een stof die moeilijk in andere plantaardige grondstoffen zit.

 

Waar het in mijn ogen mis is gegaan met de gluten intolerantie, ja, ook bij paarden, is het doorkweken van de gewassen. Na de oorlog hadden wij ons voorgenomen nooit meer honger te hebben en kweekten we de rassen door om zo snel en rijk mogelijk ons te kunnen voeden. Zetmeel in oergranen is beter verteerbaar dan het snelle tarwegewas. Dat is een soort die past bij ons en het paardengenen-pallet. We waren er op gemaakt om dit goed te kunnen verteren. Ons leven is er echter compleet anders uit komen te zien. We bewegen niet meer, net als de recreatie paarden. We eten bewerkt voedsel, net als paarden met hun bix. Ok, ik denk dat jij als lezer wellicht ook geen bix meer voert. Maar ik denk dat je mijn punt hierin wel snapt.

 

Granen die nog niet zo gemanipuleerd zijn om sterker en groter te worden, zijn bijvoorbeeld haver en gerst. Dat is vooralsnog geen massa productie. Deze graansoorten zijn voor mensen en paarden veel beter verteerbaar dan iets als snelle tarwe.

Voordeel van haver voeren?

Deze inhoudsstoffen  bijvoorbeeld!

- vitamine E 

- koper

- silicium

Haver heeft naast deze mooie inhoudsstoffen ook van oudsher een kalmerende werking.

En het is mooi voor de milt-, en hiermee de Qi energie. Haver valt ook onder de warmere stoffen in de Traditional Chinese Medicine, de TCM.

Van oudsher wordt haver voor verzorging van de bloeddruk ingezet, en kan t ontstekingen tegen gaan. Verder is haver in staat obstipatie en depressie te verminderen.

Voor gerst geldt eigenlijk nagenoeg hetzelfde! Ze bevat wel gluten, dus bij echte intolerantie hiervoor laat je gerst liggen.

Zo is haver glutenvrij, bevat eiwit, de B vitamines zijn rijk vertegenwoordigd en vitamine K zit hier ook in verstopd. Ook vindt je vezels in gerst en haver terug. Ook vindt je een enorm scala aan mineralen in haver: natrium, calcium, kaium, fosfor, ijzer,jodium, magnesium, koper, selenium, mangaan en zink. Dit rijtje kom je ook tegen bij gerst, in andere verhoudingen.

De bètaglucanen in in haver zijn vezels en deze zijn cholesterol verlagend. De glycemische index van graan is hoog, waardoor je lange tijd een verzadigd gevoel hebt.

Haver wordt al ruim 2000 jaar ingezet als heel hoogwaardig voedingsmiddel.

Spelt valt voor mij ook mooi in dit rijtje. Echter, spelt wordt op grote schaal commercieel verbouwd. Dit zou ik persoonlijk beslist biologisch aanschaffen.

 

 

Hoe kun je dit voeren?

Hoe kun je dit voeren?

- met mate!

- haver week je minimaal 6 uur om het fytinezuur eruit te weken. Fytinezuur kan niet worden opgenomen door het paard en gaat ook nog eens plakken aan de mineralen. Hierdoor is het magnesium, calcium en zink niet meer beschikbaar voor het lichaam.

Vroeger werd er veel haver geplet. Ook nu komt het nog wel voor. Ik ben niet op de hoogte wat het pletten doet met het fytinezuur. Ik denk dat dit best slim is om te doen, want je breekt bepaalde molecuulreeksen af.

Zelf let ik erg goed op suiker en zetmeel. Ik verban het echter niet. Zo gaat ook mijn fjord met een dysregulatie in de insuline, gewoon mee op het gras. En ook hij krijgt graan.

Als je hier verstandig mee omgaat, past dit in een paardendieet. Bijvoorbeeld op een dag dat het fructaan torenhoog is, komt er hier geen extra suiker binnen. Geen graan en geen appeltje om maar wat te noemen.

Ook geef ik beslist geen graan als ik de weidegang aan het opbouwen ben. Dan zou je heel voorzichtig doen met het fructaan in het gras, en dan krijgen ze weer zetmeel uit het graan erbij. Dat is hier een no-go.

Haver, spelt en gerst zijn dus mooi toepasbaar in een paardenmenu en hebben een waardevolle aanvulling.