Winterbevangenheid
09 januari 2024
Het is ijskoud, de grond is bevroren, waterleidingen zitten dicht, maar het is wel droog. Helaas is de kou voor een aantal paarden funest en krijgen ze veel pijn in hun voeten.
- Loopt jouw paard nu heel gevoelig?
- is de grond bevroren?
- loopt je paard op eieren of zelfs kreupel? Lees dan verder.
Winterbevangenheid is geen traditionele hoefbevangenheid. Bij laminitis is sprake van onstekingen. Dat is bij winterbevangenheid, of winterhoevenpijn, niet het geval. Ontstekingsremmers hoef je dan ook niet te geven. De doorbloeding is verslechterd bij winterbevangenheid. Door de kou probeert het lichaam zich te beschermen en de bloedvaten te vernauwen, om juist de organen van het laatste restje warme bloed te kunnen voorzien. Door cortisol, het stresshormoon, wordt dit effect versterkt. De bloedvaten zitten bijna op slot en stromen slecht.
Cortisol wordt aangemaakt bij stress. En bij pijn heb je stress. Het is dus heel belangrijk dat je uit de vicieuze cirkel komt.
Wat kun je zelf doen?
- zorg voor voldoende eten en drinken
- houdt je paard warm met een deken, en evt. gevoerde transportbeschermers
- geef je paard zachte hoefschoenen
- zorg voor een gladde, liefst zachte ondergrond.
- probeer rustig met schoenen aan te bewegen om de bloedsomloop aan te krijgen
- zachte massages kunnen ook heilzaam zijn
- probeer de stressfactoren te ontdekken en te elimineren
Kruiden kunnen enorm waardevol zijn bij winterbevangenheid. Wil je advies hierin, dan kunnen we een telefonisch consult doen, want ik snap goed dat je geen 2 weken wilt wachten voordat ik er ben.